Vajastésztából készült finom sütemények alapanyagai a következők: liszt, vaj vagy margarin, porcukor, tojás vagy tojássárgája. Tejet vagy tejfölt is használunk. A tésztába tegyünk egy csipetnyi sót is.Vajastésztához használjunk sima lisztet, féldaralisztet, esetleg daralisztet is.

Ha az előírásban sütőpor vagy szódabikarbóna van, akkor azt mindig a liszttel elkeverve használjuk. Hasonlóan járjunk el a sóval is. Csak azután tegyük bele a többi hozzávalót.

A vajat vagy margarint megreszeljük, hogy a tészta könnyebben gyúródjon és ne maradjanak benne eldolgozatlan darabok. A porcukrot tanácsos használat előtt átszitálni vagy a gyúródeszkán sodrófával szétnyomkodni, hogy ne maradjanak benne csomók, mert gyúrás közben nehezen porladnának el.

Az összegyúrt tésztát a tepsi nagysága szerint nyújtjuk ki. Hogy könnyebben rakhassuk a tepsibe, meglisztezzük és összegöngyöljük. Az összecsavart tésztát a tepsibe helyezzük és ott szétgöngyölítjük. Ha a vajas tésztát ily módon helyezzük a formába, nem szakadozik még akkor sem, ha nagyon porhanyós.

Tejet és tejfölt az előírás szerint használjunk. Ha azonban lágy lenne a tészta, tegyünk hozzá még egy kevés lisztet, ha netán kemény lenne, akkor öntsünk bele szükség szerint egy kis tejet vagy tejfölt. Sok függ ui. a liszt minőségétől, mert egyik liszt több, a másik meg kevesebb folyadékot vesz föl.

A vajas tészta félkemény legyen. Mindig bemelegített sütőben, de nem túlságosan hirtelen sütjük.

Cimke: , , , , , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 10, csütörtök idő 17:14 ebben a kategóriában: Általánosságban. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.