Túros lepénykék

Írta: KicsimamaKategória Kelt tészta recept
20
Már

Hozzávalók: 8 dkg -vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, egy kevés citromhéj, 40 dkg daraliszt és egy kevés só.
Kovász: 1/4 l tej, 3 dkg élesztő és 1 kávéskanál porcukor.A langyos tejben elkeverjük az élesztőt, egy kávéskanál porcukrot és megkelesztjük. A vajat, az 5 dkg porcukrot és a megreszelt citromhéjat közben kikever­jük. A lisztben elvegyítjük a sót, majd átszitáljuk. A kikevert vajhoz hozzáöntjük a megkelt kovászt és összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és jó kemény tésztát dolgozunk ki. Meleg helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúró­deszkán 1 cm vastagságúra kisodorjuk és kerek formával kiszaggatjuk. Mindegyik közepét kissé benyomkodjuk és a gyúródeszkán még egy rövid ideig kelesztjük. A megkelt lepénykék oldalait megkenjük tojássárgájával, a közepébe túrós tölteléket és annak tetejére egy kis darab kemény lekvárt teszünk.

Az így elkészített lepény­kéket vajas szórattal meghintjük és egymástól kissé távolabb kikent tepsire rakjuk. Előre bemelegített sütőben világosbarnára sütjük. A kész lepénykéket porcukorral hintjük meg.

Túrós töltelék:
Hozzávalók: 1/4 kg túró, 1 tojássárgája és 5 dkg porcukor.

A túrót jól elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot és átkavarjuk.
Szórat:
Hozzávalók: 3 dkg daralisz:, 2 dkg vaj és 2 dkg porcukor.

A liszthez hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és szétmorzsoljuk.

Cimke: , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 20, vasárnap idő 21:10 ebben a kategóriában: Kelt tészta recept. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.