Hozzávalók: 30 dkg sima liszt, 1 egész tojás, 1 dkg vaj, 1 kávés­kanál ecet, 2 dl víz és egy csipetnyi só.Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos vízben elkevert egész tojást, az ecetet és az olvasztott vajat apránként a lisztbe öntjük és késsel tésztává dolgozzuk.

A tésztát addig verjük, csapkodjuk a gyúródeszkához, ujjainkkal a magasba húzzuk, amíg a kezdetben ragadós tészta már se a kezünkhöz, se a deszkához nem ragad (kb. 20 perc).  A tészta fényes és sima legyen. Az így kidolgozott tésztából cipót formálunk, liszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, forró lábassal letakarjuk és minimum fél óra hosszat pihentetjük.

Az asztalra tiszta abroszt terítünk és meglisztezzük. A pihentetett tésztát lisztezett rétesabroszra tesszük és sodrófával könnyedén kinyújtjuk.

Kezünket bekenjük olvasztott vajjal, hogy a tészta ne tapadjon hozzá, azután kezünk fejével óvatosan, teljesen vékonyra hozzuk a tésztát az egész asztalon.

A kinyújtott rétestészta vastagabb szélét levagdossuk és a rétestésztát kicsit száradni hagyjuk. Azután olvasztott vajjal meglocsoljuk és tetszés szerint töltjük.

Egyéni megjegyzés,,,,én a tojás fehérjét nem szoktam beletenni. Fontos még, hogy a pihentetést betartsuk, minimum fél óra, de ha több csak előny a tésztának, nem hátrány.

Cimke: , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 16, szerda idő 12:54 ebben a kategóriában: Általánosságban, Rétestészta receptek. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.