Piskótatészták

Írta: KicsimamaKategória Általánosságban
10
Már

A finom sütemények közé a piskótatésztából készült tésztákat soroljuk,
A piskótatésztákat csak friss vagy jól tárolt tojásból, porcukorból és daralisztből készítjük. A tojásokat óvatosan feltörjük, a fehérjét a sárgájától vigyázva választjuk el, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgájából egy csepp sem, mert csak így lehet a habot keményre felverni.
Porcukrot használjunk, de ha a sárgájához vizet teszünk, akkor kristálycukrot, csakhogy ilyenkor a tésztát nem keverjük, hanem egyenes habverővel felverjük, míg teljesen megsűrűsödik.

Dara- vagy féldaralisztet vegyünk. Liszt helyett használhatunk finom zsemlemorzsát, piskótamorzsát, őrölt diót vagy mogyorót, őrölt mandulát vagy darált mákot is. Sőt darálatlan mákkal is helyettesíthetjük, ez különösen jó ízt kölcsönöz a tésztának.

A piskótatésztába vajat teszünk, de tehetünk bele margarint vagy más műzsírt is. A vajat és a margarint használat előtt mindig megpuhítjuk (de nem olvasztjuk meg), hogy a tészta könnyebben legyen keverhető.

A tésztába tejet vagy feketekávét is öntünk, ha ezt az előírás megkívánja.

Sütőport, szódabikarbónát vagy élesztőt mindig használjunk, hogy a tészta könnyebbé váljék.

A piskótatésztát legalább fél óráig keverjük és kikent, daraliszttel vagy zsemle­morzsával meghintett tepsiben sütjük.

A finom süteményeket lassan, mérsékelt tűzön sütjük. Tű vagy fogpiszkáló beleszúrásával győződünk meg arról, hogy a tészta átsült-e már.

Cimke: , , , , , , , , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 10, csütörtök idő 16:06 ebben a kategóriában: Általánosságban. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.