Leveles vajas tészták

Írta: KicsimamaKategória Általánosságban
11
Már

A leveles vajas tészta alapanyaga az alább leírt vajas tészta és rétestészta.
Vajastészta: Hozzávalók: 25 dkg teavaj és 15 dkg sima liszt.
A lisztből és a vajból sodrófával kidolgozzuk a tésztát, kézzel gyorsan kigyúrjuk és tégla alakúra formáljuk. Hideg helyen pihentetjük addig, míg megcsináljuk a rétestésztát.Rétestészta: Hozzávalók: 15 dkg sima liszt, 3/4 dl langyos víz, csipetnyi só, 1 kávéskanál ecet és 1 egész tojás.

A lisztben késsel elkeverjük a sót meg a vízzel hígított ecetet és az egész tojást, majd a gyúródeszkához veregetve rétestésztát dolgozunk ki. Amikor a tészta már se kezünkhöz, se a deszkához nem ragad, a lisztezett deszkán kissé még tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.

Azután négyszögletesre nyújtjuk és a vajas tésztát a közepére, ferdén beletesszük. A rétestésztát mind a négy oldalról úgy hajtogatjuk rá, hogy a vajas tésztát teljesen betakarja, majd kisodorjuk tégla alakúra. A tésztát felibe, azután újból felibe, vagyis négyrét hajtjuk. A tésztát negyedóra hosszat hűvös helyen pihentetjük. Aztán ismét tégla alakúra nyújtjuk ki. A tészta jobb oldalát egyharmadára behajtjuk, majd a bal oldalát ráhajtjuk. Az egészet felébe hajtjuk és újból negyedóra hosszat hűvös helyen pihentetjük.

A pihentetett tésztát már többé nem hajtogatjuk, de kinyújtjuk és tetszés szerint fölhasználjuk. Helytelen többször nyújtani és hajtogatni, mert a rétestészta likacsos, a vajas tészta pedig ragacsos lesz és nem lesz leveles.

Cimke: ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 11, péntek idő 12:16 ebben a kategóriában: Általánosságban. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.