Kőttbéles

Írta: KicsimamaKategória Kelt tészta recept
27
feb

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 to­jás, 4 dkg élesztő, kb. 5 dl tej, 1 evőkanál enyhe ecet, 1 dkg cukor, só; a kenéshez zsír, 10 dkg mazsola, 15 dkg porcukor.Összegyúrjuk a lisztet a vajjal, 4 dl édes tej­ben megfuttatott élesztővel, egy csipet sóval, a tojással, az ecettel, és alaposan kidolgozzuk. Ha nem elég lágy, hozzádagasztjuk a maradék 1 dl tejet. (A hozzávalók langyosak legyenek!)

Négy cipóba osztjuk, és langyos helyen 15 per­cig pihentetjük. Leterítjük az asztalt egy tiszta abrosszal, és olyan vékonyra kinyújtjuk a tész­tát, amilyenre csak lehet. Megkenjük olvasz­tott zsírral, meghintjük porcukorral meg mazsolával, és úgy hajtogatjuk össze, hogy tepsi nagyságú legyen. A tepsibe fektetjük, és ugyanezt a második, harmadik és negyedik lap­pal megismételjük, majd ezeket is egymásra a tepsibe fektetjük, úgyhogy egy sokrétegű tész­tát kapunk.

Éles késsel úgy vágjuk be 7X7 centis négyzetekre a tepsiben levő tésztát, hogy majdnem súroljuk az élével a tepsi alját. Szépen megkelesztjük a tésztát, tetejét olvasz­tott zsírral kenjük, és pirosra sütjük.

A vága­tok mentén könnyen széttördelhetjük négyszög­letes darabokra.

Cimke: ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, február 27, vasárnap idő 09:28 ebben a kategóriában: Kelt tészta recept. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.