Képviselőfánk recept

Írta: KicsimamaKategória Finom sütemények
3
ápr

Hozzávalók

  • 2 egész tojás,
  • 3 tojás sárgája,
  • 9 deka vaj,
  • 18 deka finom liszt,
  • 4 deci forró tej,

Elkészítése

Két egész tojást és 3 tojás sárgáját egy kicsi fazékban kavarjunk el jó ha­bosra 3 evőkanál porcukorral, ekkor kavarjunk közé még 9 deka vajat és 18 deka finom lisztet jó simára. Az­tán hígítsuk fel 4 deci forró tejjel és ekkor vagy abban a fazékban, vagy egy lábasban a tűznél főzzük jól fel folytonos kavarás mellett. Ekkor vegyük le a tűzről és kavarjuk tovább, ameddig kihűl.

Kikent, kilisztezett tepsire hármat egy sorba rakjuk ki kávéskanállal egy-egy csomóba le­hetőleg csinos kerek, sima, domború fánkalakokat adva neki és süssük meg rendes tűznél szép halványpirosra. Ha mind kész van és teljesen kihűlt, ak­kor vágjuk mindegyiket ketté és dom­ború részét vonjuk be pirított cukorral vagy csokoládéjéggel és vaníliakrémmel megtöltve, a két részt összeborít­va, adjuk fel.

A krémet készíthetjük a következőképpen: 5 tojás sárgáját kavarjunk el habosra 7 deka cukorpor­ral, aztán kavarjunk közé 4 deka lisz­tet és akkor öntsünk hozzá 3 deci forró tejet, melybe egy jó darabka va­níliát főztünk. Aztán tegyük tűzhöz és folytonos kavarás mellett főzzük fel. Ekkor vegyük le a tűzről és kavarjuk tovább, hogy egész sima legyen és hi­deg. Ekkor kavarjunk habosra 10 deka vajat, 12 deka porcukorral és vegyít­sük össze a kihűlt krémmel és így te­hetjük a tésztába.
Tetszés szerint készíthetjük a követ­kező krémet is: 6 tojás sárgáját 28 deka porcukorral kavarjunk el jó habosra, aztán kavarjunk közé 3 deka. fi­nom lisztet simára és ekkor hígítsuk fel fél liter forró tejjel, melybe bőven főztünk vaníliát. Ekkor tegyük a tűz­re és folytonos kavarás mellett főz­zük fel. Aztán vegyük le a tűzről és tovább folyton kavarjuk simára, amed­dig kihűl és ekkor így tehetjük tölte­léknek.

A cukorbevonatot úgy csinál­juk, hogy 15—20 deka cukrot tegyünk oda egy egész tiszta kis lábasba a tűz­höz és folyton kavargassuk, ameddig szép, világosbarna lesz. Ekkor tegyünk vele próbát: egy kis tányérra csöpögtetünk egy cseppet, ha kis idő múlva egész kemény lesz, akkor már jó, de nagyon gyorsan kell vele bánni, mert hamar meg ég és hamar keményedik. A fánkokat vagy gyorsan, ügyesen, bele kell mártani a felületét, vagy pedig gyorsan kávéskanállal rá kell csorgatni ügyesen, egyenlően.

képviselőfánk

Cimke: , , , , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2012, április 3, kedd idő 12:37 ebben a kategóriában: Finom sütemények. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.
mamika szerint:

Miért nem lehet kinyomtatni a recepteket?