Kelt tészták recept

Írta: KicsimamaKategória Általánosságban
11
Már

Kelt tésztához sima vagy féldaralisztet használunk. A lisztet használat előtt megszitáljuk és kissé megmelegítjük. A lisztben jól elkeverjük a sót, mégpedig az édes tésztánál 1 kg lisztre 1 dkg-ot, sós tésztáknál pedig a kétszeresét.Kelt tésztához por- vagy finom kristálycukrot teszünk. Tojássárgáját, esetleg tojást vagy szárított tojást vízzel eldolgozva használunk, aszerint, ahogy az utasítás megszabja.

A vaj vagy margarin olvasztott és langyos legyen. Használhatunk más műzsírt vagy zsírt is.

Friss tejet, esetleg vízben oldott tejport használunk.

A kelt tésztához mindig friss élesztőt veszünk. A szükséges hozzávalók elkészítése és lemérése előtt langyos tejből, élesztőből, cukorból és lisztből kovászt készítünk. Míg a kovász megkel, elkészítjük egy tálba a többi hozzávaló;. Azután hozzá­öntjük a kovászt, és a tésztát fakanállal jól kidolgozzuk.

A jól kidolgozott tészta a táltól, fakanáltól elválik, fényes és sima. A tésztát betakarjuk és kelni hagyjuk meleg, de nem forró helyen. A tészta akkor kelt meg, ha ujjheggyel benyomva vissza­ugrik.

Kelt tésztából az egyes előírások szerint készítjük el a süteményeket. Jól be­melegített sütőben sütjük, azután csökkentett meleggel fejezzük be a sütést. A kész tésztát azonnal kiborítjuk a tepsiből és ha kell, meghintjük porcukorral, de csak hidegen.

Cimke: , , , , , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, március 11, péntek idő 12:54 ebben a kategóriában: Általánosságban. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.