Hozzávalók:

  • 80 g tojásfehérje (kb 2 tojás fehérje)
  • 240 g porcukor
  • 0.25 db citrom leve
  • 4 g étkezési keményítő

Elkészítés:

A sütőt 80 fokra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. (1 db tojásfehérje kb. 40-45 gramm) Egy szűrőn át – hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe – nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét. Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunk, és csípi azt. Ez kb. 60 C-fokot jelent. Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe, és tegyük bele a keményítőt.

Ezután 10-20 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje. A kemény habot csillagcsöves habzsákba szedjük, és a szilikonos sütőpapírra kinyomjuk a karikákat.
A kinyomott karikákat 2 órára a 80 fokos sütőbe tesszük (ha van a sütőn, akkor légkeverés funkcióra), és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hó fehérnek kell maradniuk, és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.

habkarika

Ha színezni szeretnénk akkor adjunk hozzá szörpöt vagy ételszínezéket még, mielőtt keményre felvernénk

Én dupla adagot készítettem, így lett belőle kb 65 db. (2 nagy gáztepsi és egy kisebb lett) Holnap színesekkel próbálkozom! A sütésektől sok tojás fehérje van lefagyasztva, és most erre használom fel! Sajnos nekem csak a 120 foknál kezdődik a sütés, így kicsit kitámasztva hagytam a sütőajtót, így is az alsó tepsinek az alja kicsit megszínesedett.

Forrás: Joó Ibolya

Cimke: ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2013, november 13, szerda idő 10:12 ebben a kategóriában: Apró sütemények, Olvasóink receptjei. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.