Házi ricotta

Írta: KicsimamaKategória Olvasóink receptjei
19
jan

Hozzávalók

  • 1 liter kimért 3,6%-os teljes tej,
  • 1 nagy dobozos tejföl vagy kefir,
  • gézanyag,
  • szűrő
  • Plusz fűszerek az ízesítéshez tetszés szerint

Elkészítése

A tejet fölforraljuk, majd félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a tejfölt vagy kefirt. Kicsit kevergetjük aztán hagyjuk pár percig pihenni, hogy minden fehérje kicsapódhasson. Pár perc után egy magasabb fazékra szűrőt teszünk, bele egy gézanyagot vagy vászonanyagot vagy konyharuhát és beleöntjük a lábos tartalmát. Hagyjuk kicsöpögni – fél óra, egy óra elteltével készen is van. Ha ízesíteni akarjuk, azt a szűrőben, rögtön az átöntés után tegyük: sózzuk, fűszerezzük, jól keverjük el a hozzáadott sót és fűszereket a friss túrószerű masszában. Később már viszonylag megszilárdul.

Ha nem sózzuk és fűszerezzük, édességekben is használhatjuk, sózva-fűszerezve kitűnő friss házi sajt. Nekem egy literből tejföllel keverve 37 dkg ricottám lett, kefirrel keverve kevesebb. A tejfölös krémesebb, lágyabb lett, mint a kefires. Ára így tejföllel 420 forintra jött ki, ami kilós árra számítva kb. 1070 forintot jelent. Fűszerként sót, kevés köménymagot és újhagymaszárat tettem bele és durvára tört színesborsban forgattam.
Ami még érdekesség: rendszeresen készítek panírt is, vagyis az indiai változatot. Az sokkal masszívabb, gumiszerűbb állagú, ezért jobban is préselhető és kitűnően grillezhető, süthető sajt. A ricotta viszont nem grillezhető, mert szétesik, kissé meglágyul. Pedig csak nüansznyi különbség van a készítésükben.
Néha vettem szarvasi ricottát, de aztán le is szoktam róla, mert minősíthetetlenül rossz szerintem. A félkilós, átlátszó nylonzacskóra gondolok. Rettentően száraz, nem jó. Én most jöttem rá, milyen krémes, lágy és finom az igazi ricotta, most értettem meg, miért lelkendeznek az erdélyiek az ordáról, hogy az milyen finom. Most már én is tudom. :)

ricotta

Fotó: Illusztráció

Tipp: a kicsöpögött savót véletlenül se öntsük ki, remek kenyereket, kalácsokat, péksütiket készíthetünk.

Forrás: Judit Vitéz

 

Cimke: ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2014, január 19, vasárnap idő 12:26 ebben a kategóriában: Olvasóink receptjei. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.