Hozzávalók

  • egy fél adag, a leírt “hájas tészta recept” alapján,
  • 30 dkg darált dió,
  • 10 dkg cukor,
  • 2 to­jásfehérje,
  • a sziruphoz 75 dkg cukor.

Elkészítése

 

Habbá verjük a tojásfehérjéket, és elkeverjük a cukorral meg a darált dióval. Vékonyra nyújt­juk a hájas tésztát, és négyzeteket vágunk ki belőle.

Mindegyikre egy-egy halom diótöltelé­ket rakunk, és félbehajtva, sütőlemezre egy­más mellé fektetjük. Szép pirosra sütjük a sü­tőben, majd azon forrón szirupba mártjuk, amelyet a cukorból főztünk 1 liter vízzel, és na­gyon sűrűre beforraltunk.

Tányérra tesszük, és hidegen kínáljuk.

baklava

Hájas tészta

Megdaráljuk a hájat. Négy részre osztjuk a lisztet, az egyik részt összegyúrjuk a hájjal, a többit a tojássárgákkal, csipet sóval, az ecettel és annyi vízzel, hogy közepesen kemény tész­tát kapjunk.

Kinyújtjuk, közepére fektetjük a hájjal gyúrt tésztát, a tojásos tésztába csomagoljuk, majd együtt ismét kinyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk, és tetszés szerint készíthetünk belőle sós rudakat, krémes pitét, vagy török, görög tésztát, úgynevezett “baklavát”

A Baklavát a törökök, arabok, görögök,örmények, bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon.

Forrás: Gizellea

Jó étvágyat

Cimke: , , , , , ,

Bejegyzés közzétéve ekkor 2011, február 27, vasárnap idő 09:17 ebben a kategóriában: Diós sütemények, Leveles sütemények, Olvasóink receptjei, Omlós sütemények. Kövesd a hozzászólásokat RSS 2.0 bejegyzésben. Trackback kikapcsolva.